25. oktober 2000

EM 2000/22

 

Æ n d r i n g s f o r s l a g

til

Forslag til landstingslov om salg og udskænkning af alkoholholdige drikke

 

Fremsat af Landsstyret til anden behandlingen.

 

Til § 2

1. Stk. 1 affattes således:
"Salg eller udskænkning af stærke eller svage drikke kræver alkoholbevilling. Det er en betingelse for at opnå alkoholbevilling, at man er i besiddelse af næringsbrev som handlende, håndværker og industridrivende eller som restauratør og hotelvært, jf. Landstingslov om næringsvirksomhed i Grønland eller Landstingslov om restaurations- og hotelvirksomhed i Grønland, jf. dog stk. 2.


Til § 3

2. Stk. 1 og 2 affattes således:
"Alkoholbevilling udstedes af kommunalbestyrelsen i den pågældende kommune. I områder uden for den kommunale inddeling udstedes alkoholbevillinger dog af Landsstyret.
Stk. 2. I forbindelse med udstedelse af alkoholbevillinger skal kommunalbestyrelsen iagttage sammenhængende samfundsmæssige hensyn, som er egnet til at øge ædrueligheden. Kommunalbestyrelsen kan endvidere fastsætte særlige betingelser, som er egnet til at øge ædrueligheden eller begrænse generne i forhold til omgivelserne og samfundet iøvrigt."

3. Stk. 7 - 9 affattes således:
"Stk. 7. Kommunalbestyrelsen kan tillade, at salg eller udskænkning påbegyndes allerede fra bevillingsansøgningens indgivelse. En sådan særlig tilladelse gives tidsbegrænset, maksimalt indtil kommunalbestyrelsens afgørelse om den egentlige bevilling foreligger. Tilladelsen skal indeholde oplysninger om, hvem den er givet til, hvilken type bevilling tilladelsen vedrører, hvilke lokaler tilladelsen omfatter samt eventuelle betingelser for tilladelsen.
Stk. 8. Kommunalbestyrelsen kan tage en bevilling op til fornyet overvejelse i bevillingsperioden, når der er tale om væsentlige ændringer i virksomhedens eller ejerens forhold. Kommunalbestyrelsen kan inddrage allerede givne bevillinger tidsbegrænset eller permanent, når der er tale om grove eller gentagne forsømmelser, jf. § 6.
Stk. 9. Bestemmelserne i stk. 2-8 samt stk. 10, finder tilsvarende anvendelse for de af Landsstyret udstedte alkoholbevillinger."


Til § 8

4. Stk. 1 affattes således:
" Ved enkeltstående foreningssammenkomster , der finder sted i forsamlingshuse, biografer eller andre til offentligt brug egnede lokaler, må udskænkning af stærke eller svage drikke mod betaling eller nydelse af sådanne under omstændigheder, der har karakter af udskænkning, kun finde sted efter en i hvert tilfælde forud indhentet lejlighedsbevilling fra kommunalbestyrelsen."

5. Stk. 4 affattes således:
"Stk. 4. Kommunalbestyrelsen skal forud for afholdelsen af det arrangement, lejlighedsbevillingen er søgt til, fremsende kopi af denne til politiet."


Til § 12

6. Stk. 3 affattes således:
" Stk. 3. Uanset bestemmelsen i stk. 1 og hvilken ugedag, de falder på, må der den 23. december og 30. december sælges svage drikke i tidsrummet fra kl. 09.00 til kl. 18.00. "


Til § 13

7. Stk. 2 affattes således:
"Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan uanset bestemmelsen i stk. 1, udstede særskilt alkoholbevilling til lufthavnskiosker og hoteller med overnattende gæster til udskænkning af stærke og svage drikke også i tidsrummet mellem kl. 06.00 og 12.00. Bevillingen skal klart angive det tidsrum mellem klokken 06.00 og 12.00, bevillingen er givet til."

8. Kapiteloverskriften til kapitel 6 affattes således:
"Særlige bestemmelser"


Til § 19

9. Stk. 2 affattes således:
"Stk. 2. I restaurationer og på udskænkningssteder, hvor der udskænkes alkoholholdige drikke, skal bevillingshaveren drage omsorg for, at der også er mulighed for at udskænke andre drikke, herunder alkoholsvagt øl, alkoholfrie vine og mineralvand, og at dette klart fremgår af prislister eller vinkort. Endvidere skal isvand være stillet frem til fri afbenyttelse."


Til § 24

10. Stk. 2 affattes således:
"Stk. 2. Landsstyret kan fastsætte regler om særlige betingelser, der kan indsættes i alkoholbevillinger i medfør af § 3, stk. 2, 2. punktum."


Til § 27

11. Stk. 1 affattes således:
"Ved overtrædelse af § 2, overtrædelse af betingelser fastsat i medfør af § 3, stk. 1, 2.pkt., overtrædelse af § 3, stk. 5, § 4, stk. 2, 3. pkt., § 4, stk. 4-10, overtrædelse af vilkår fastsat i medfør af § 6, stk. 1, overtrædelse af § 7, stk. 1, § 8, stk. 1 og 2, §§ 9 - 14, §§ 16 og 17, § 18, stk. 1 - 4, § 18, stk. 5, 1.pkt., overtrædelse af forbud efter § 19, stk. 1, overtrædelse af § 19, stk. 2, 2. pkt., § 19, stk. 3, § 20, stk. 1, 1. pkt., §§ 21 og 22 samt § 25 kan der idømmes bøde. Såfremt forholdet tillige er omfattet af bestemmelserne i § 6, kan der endvidere ske inddragelse af alkoholbevillingen."

12. Stk. 3 - 5 affattes således:
"Stk. 3. Landsstyret bemyndiges til i bestemmelser, der fastsættes med hjemmel i denne lov at fastsætte regler om bøde for overtrædelse af forskriften, også uanset at overtrædelsen ikke kan tilregnes bevillingshaverne eller den for udskænkningen ansvarlige som forsætlig eller uagtsom. Endvidere kan der fastsættes bestemmelser om inddragelse af rationeringspoint og om konfiskation.
Stk. 4. For overtrædelser, der begås af et aktieselskab, anpartsselskab, andelsselskab eller lignende, kan selskabet som sådant idømmes bøde. Er overtrædelsen begået af hjemmestyret, en kommune eller et kommunalt fællesskab omfattet af § 64 i landstingslov om kommunalbestyrelser og bygdebestyrelser m.v., kan hjemmestyret, kommunalbestyrelsen eller det kommunale fællesskab idømmes bøde.
Stk. 5. Såvel bevillingshaveren som den for salget eller udskænkningen ansvarlige i en virksomhed, der sælger eller udskænker alkoholholdige drikke kan idømmes bøde for overtrædelse af § 18 og § 19, stk. 1."

 

Generelle bemærkninger

Ændringsforslaget fremsættes på baggrund af indhentede oplysninger fra bl.a. Landstingets Lovtekniske Funktion efter fremsættelsen af det oprindelige lovforslag. Ændringsforslaget indeholder herudover enkelte redaktionelle ændringer og ændringer afstedkommet af debatten under 1. behandlingen af lovforslaget..

 

Bemærkninger

Til nr.1.

Ændringen er af redaktionel karakter uden indholdsmæssig ændring.


Til nr. 2.

Ændringen er af redaktionel karakter uden indholdsmæssig ændring.


Til nr. 3.

Ændringen i stk. 7 er af sproglig karakter. Ændringen i stk. 8 og 9 korrigerer fejlhenvisninger.


Til nr. 4.

Ændringen er en sproglig præcisering uden indholdsmæssig ændring.


Til nr. 5.

Ændringen er af redaktionel karakter uden indholdsmæssig ændring.


Til nr. 6.

Ændringen er medtaget på grund af en fejl i den grønlandske tekst til det oprindelige stykke.


Til nr. 7.

Det oprindelige 2. pkt. er udtaget for at klargøre meningen.


Til nr. 8.

Ændringen gennemføres for at klargøre teksten.


Til nr. 9.

I stykket er "alkoholfrie øl" erstattet med "alkoholsvagt øl", idet det er oplyst, at alkoholfrit øl ikke leveres fra Nuuk Imeq A/S og dermed ikke forhandles i tapperiets leveringsområde..

Til nr. 10.

Ændringen er en sproglig præcisering.


Til nr. 11.

Ændringen er en præcisering af, hvilke bestemmelser, der kan sanktioneres.


Til nr. 12.

Ændringen i stk. 3, er udover en præcisering også foretaget for at kunne fastsætte bestemmelser om objektivt ansvar i bestemmelser udstedt af Landsstyret med hjemmel i denne lov. Endvidere bemyndiges Landsstyret til at fastsætte bestemmelser om konfiskation i bestemmelser udstedt med hjemmel i denne lov.

I stk. 4 udtages staten i opremsningen af de myndigheder, der kan idømmes bøde for overtrædelse af loven.

Ændringen i stk. 5 foretages af lovtekniske grunde og indskrænker de situationer, der sanktioneres særskilt i dette stykke.